Avondconferenties Marxistische Universiteit zomer 2015

Avondconferenties

Alle conferenties van de Marxistische zomeruniversiteit zijn vrij toegankelijk en gratis. Ze beginnen telkens om 20h in het internaat de Berlaymont, 10D drève d'Argenteuil 1410 Waterloo.

► Dinsdag 18 augustus: Ben Van Duppen Het Higgs Boson

Het Brout-Englert-Higgs-mechanisme is een essentieel onderdeel van het standaardmodel van de deeltjesfysica. Dat mechanisme verklaart de wisselwerkingen tussen elementaire deeltjes en de gemeenschappelijke oorsprong van deze wisselwerkingen.

► Woensdag 19 augustus: Marc Botenga Welke toekomst voor Griekenland?

Zes maanden lang stonden de Griekse regering en de Europese instellingen en het IMF lijnrecht tegenover elkaar. Na zes jaar besparingen wilden de Grieken een heel ander beleid. De instellingen voerden een ware economische oorlog tegen Griekenland. Op 13 juli plooide de Griekse regering uiteindelijk. Hoe is het zover kunnen komen? En wat zijn nu de perspectieven?

► Donderdag 20 augustus: Mario Franssen De NAVO: al 66 jaar een obstakel voor de vrede

Samen met Mario Franssen van intal gaan we op zoek naar de rode draad door 66 jaar NAVO-geschiedenis. Neen, dat is niet Europa verdedigen tegen een communistische inval (ten tijde van de Sovjet-Unie) of tegen het terrorisme (vandaag). De NAVO heeft alles te maken met het agressief verdedigen van de belangen van de Westerse multinationals

► Vrijdag 21 augustus: Bogdan Van Doninck Coöperaties: een alternatief voor het kapitalisme?

Al sinds het begin van de Industriële Revolutie zijn mensen op zoek naar remedies tegen de uitwassen van het kapitalisme. Eén daarvan is de coöperatie. Bij elke crisis zwelt de belangstelling weer aan en duiken nieuwe initiatieven op. Maar zijn zij een echte oplossing?

► Zaterdag 22 augustus: Nadia Fadil Stop met de islamofobie

Steeds meer vertoont het discours van politiek en media de neiging om de hele moslimbevolking over één kam te scheren met islamistische terroristen. Zijn zij werkelijk een gevaar voor onze democratiën, een interne vijand? Nadia Fadil plaatst vraagtekens bij dit reductionistische schema.