Bezoek aan het Museum van Natuurwetenschappen te Brussel

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.
in
 

Rondleiding in de galerij over de evolutie van de mens

met Dirk Van Duppen

Op zondag 13 december 2015 om 14 u.
(Afspraak aan de receptie)

De rondleiding van Dirk Van Duppen in de Galerij van de Mens op zaterdag 12 december is meer dan volzet. Daarom geeft Dirk een tweede rondleiding op zondag 13 december vanaf 14 u.
De prijs en voorwaarden blijven dezelfde. 

Het ontstaan van de mens 

25 soorten mensachtigen illustreren onze sterk uitdijende evolutie: een ware explosie van diversiteit, van de Sahelanthropus tchadensis, tot onze soort, Homo sapiens – de enige nog levende tak! – met tussenstops bij Lucy de Australopithecus afarensis, Homo habilis, de eerste ambachtsman, Homo erectus, de ontdekkingsreiziger, of de man van Spy, een Belgische Homo neanderthalensis

We lopen langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie met fossielen en 3-D constructies op ware grootte. We bespreken de aanpassingen die de diverse mensensoorten ondergingen: de co-evoluties van de handen en werktuigen, de tanden en de groei van de hersenen. Hoe is de moderne mens, de Homo sapiens, geëvolueerd? Waarin verschillen wij van onze voorouders of uitgestorven archaïsche neven of nichten? Of van onze meest verwante nog levende primaten, de chimpansees? We leggen uit dat de mens, vergeleken met deze meest verwante nog levende primaten, een supersociaal, supercoöperatief en daardoor superslim breindier is. Homo sapiens betekent wijze man. Onze soort heeft alles in zich om supersapiens te zijn.

Meer informatie over de vaste tentoonstelling Galerie van de mens in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 

Onze gidsen

Johan Hoebeke en Dirk Van Duppen

Dirk Van Duppen, Geneeskunde voor het Volk-Deurne (in het Nederlands) en Johan Hoebeke, gewezen onderzoeksleider aan het CNRS in Frankrijk (in het Frans).

Dirk en Johan werken aan een boek Samenleven kan je niet alleen: Nieuwe inzichten vanuit de evolutie- en neurowetenschappen dat in het voorjaar 2016 bij EPO verschijnt. Hier alvast een samenvatting van het hoofdstuk over het ontstaan van de Homo sapiens.

  Deelnameprijs

9 euro voor de toegang tot het museum en Imast-begeleiding.
Gratis toegang voor leerkrachten op vertoon van hun lerarenkaart. Zij betalen 3 euro voor de Imast-begeleiding.

Adres en bereikbaarheid

Adres: Vautierstraat 29, 1000 Brussel

Bereikbaarheid:

Met de metro
Lijn 1 of 5 (MIVB), metrostation Maalbeek (op 10  minuten van het museum)
Lijn 2 of 6 (MIVB), metrostation Troon (op 10  minuten van het museum)
Met de trein
Luxemburgstation (op 5  minuten van het museum)
Voordelig reizen met de trein: B-dagtrip.
http://www.belgianrail.be/nl/vrije-tijd/b-dagtrips/kunst-cultuur-wetenschap/museum-natuurwetenschappen.aspx