Communistische affiches in België

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.
in

 

Communistische Affiches in België
een militante kijk op de 20e eeuw

Geleid bezoek aan de tentoonstelling in Luik
zaterdag 14 december 2013

Na Brussel is deze merkwaardige tentoonstelling ook in Luik te bezoeken. Imast en La Braise (Luik) organiseren een geleid bezoek aan de tentoonstelling op zaterdag 14 december. Hubert Hedebouw is onze gids.

Hubert publiceerde verschillende artikels over de staalsector in Marxistische Studies.  Hij heeft zich sedert zijn brugpensioen in de staal op de geschiedenis gestort. Hij geeft dit jaar een reeks conferenties over de Luikse en Brabantse revolutie in la Braise (Saint Léonard, Luik) en heeft ook een blog (in het Nederlands http://huberthedebouw.blogspot.com )

De initiatiefnemers (waaronder de gekende historica Anne Morelli) leggen het waarom van deze tentoonstelling als volgt uit:

“Van het communisme houden de geschiedenishandboeken enkel nog het ‘totalitarisme’ van Stalin en de goelags van Siberië over. Nochtans zijn militanten wereldwijd heel de 20e eeuw lang blijven strijden voor hun ideaal.

Met deze affiches van de Belgische communisten werpt de tentoonstelling een blik op hun maatschappelijke en politieke gevechten waarvan sommige nog brandend actueel zijn.

De affiches illustreren ook mooi hoe de Belgische communisten zichzelf voorstelden. Ten slotte bieden de affiches uitstekende stof tot kritisch nadenken.”

Een tentoonstelling van het Centre d'Histoire et de Sociologie des Gauches van de ULB, het CarCoB (Centre des Archives communistes en Belgique), het IHOES (Institut d'histoire ouvrière, écomomique et sociale) en het Mundaneum.

Behalve affiches van de Communistische Partij van België (PCB – KPB) kan men ook de posters bekijken van andere organisaties, die zich op het communisme beriepen zoals de affiches van AMADA (Alle Macht aan de Arbieders) en de PVDA.

Meer informatie over deze tentoonstelling: http://www.pvda.be/nieuws/artikel/een-militante-kijk-op-de-twintigste-eeuw-communistische-affiches-in-belgie.html

Prijs

Voor personen jonger dan 65: 5 euro
Voor 65-plussers: 3 euro

Inkom en gids zijn in deze som inbegrepen.

Vooraf inschrijven en betalen is verplicht door middel van onderstaande bon. Er kunnen slechts 20 deelnemers inschrijven. U bent pas definitief ingeschreven wanneer we uw inschrijving hebben aanvaard en vanaf het moment dat wij uw betaling hebben ontvangen.
Rekening: IBAN BE 52 0011 6603 7909

Opgepast: de inschrijving wordt niet terugbetaald indien U niet deelneemt aan het bezoek (tenzij in geval van overmacht en op voorwaarde dat U ons vooraf verwittigt).

Praktisch

Samenkomst: BAL (Musée des Beaux-Arts de Liège)

86, Féronstrée, 4000 Liège
Ingang rue Saint-Georges

Om 14 u. voor de Nederlandstaligen
Om 15 u. voor de Franstaligen.

Afspraak om 13.50 u. (Nl) of 14.50 (Fr).

Vervoer

Wie met de trein komt, kan van een uitzonderlijke korting genieten dankzij het shoppings biljet:
http://www.b-rail.be/nat/N/tarifs/tickets/shopping/

Contact: Frans De Maegd, verantwoordelijke wandelingen en bezoeken van IMAST wandelingen@marx.be.

Deze activiteit wordt georganiseerd door het Imast, Kazernestraat 68, B-1000 Brussel, tel. 32(0)2 504 01 44, in samenwerking met het Centre d’Action Culturelle La Braise, M. Laensberg 20, (Esplanade Saint Léonard) B-4000 Liège, tel. 0496 953608, http://liege.labraise.be/

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

In toepassing van de wet van 8 december 1992 op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zijn de persoonlijke gegevens die ter beschikking van IMAST worden gesteld beschermd en worden ze uitsluitend gebruikt om uw bestelling of vraag af te handelen en, in voorkomend geval, om toegevoegd te worden aan onze lijst van abonnees op onze Nieuwsbrief. U kan uw persoonlijke gegevens op elk moment opvragen, doen aanpassen of schrappen.