In de naam van de mijnen

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.
in

In de naam van de mijnen

Bezoek aan de vroegere mijnsites van Beringen en Winterslag (Limburg)
zaterdag 26 oktober 2013

Mijnen Beringen en Winterslag

Op zaterdag 26 oktober organiseert Imast een bezoek aan de vroegere mijnen van Beringen en Winterslag (Limburg), de plaats van een aantal glorieuze pagina's in de geschiedenis van de Belgische arbeidersbeweging.

Wij zullen worden begeleid door lokale gidsen  en ook door oud-mijnwerkers en stakingsleiders. Met Kris Hertogen en Pippo Saeys herbeleven we in de zaal AFI (Genk)  de belangrijke stakingen van de Limburgse mijnwerkers.

Vertrek per bus vanuit Brussel om 8 u, afspraak in Beringen om 10 u en afspraak in Winterslag om 12.30 u.

Prijzen

Het vervoer per bus is afgeschaft wegens onvoldoende inschrijvingen. Het vervoer zal per gedeelde wagens worden geörganiseerd vanaf het vertrekpunt aan het Centraal Station in Brussel. Frans De Maegd zal de verdeling per wagen organiseren. Gelieve hem hiervoor te contacteren op 0476/38 45 37.
Gelieve ons voor dit ongemak te verontschuldigen.

 • Bezoeken en gidsen Beringen en Winterslag: 15 euro
 • Bezoek en gids (alleen) Winterslag: 10 euro

Samenvatting van het programmaKris Hertogen en Pippo Claeys

 • 7.45 u: samenkomst aan de parking voor toeristenbussen aan het Centraal Station van Brussel
 • 8.00 u: vertrek vanaf het Centraal Station te Brussel
 • 9.30 u: samenkomst aan de ingang van de mijnsite van Beringen
 • 10.00-12.00 u: bezoek aan de mijnsite van Beringen
 • 12.00-12.30 u: rit van Beringen naar Winterslag (Genk) met de bus of met de wagen.
 • 12.30-13.30 u: lunch (mee te brengen of ter plekke te bestellen) in café AFI (Vennstraat, Winterslag).
 • 13.30-15.00 u: duiding (met video en powerpoint) over de strijd tegen de sluitingen in de zaal van het AFI (Winterslag)
 • 15.00-17.00 u: bezoek aan de mijnsite van Winterslag.
 • 17.0017.30 u: korte koffiepauze.
 • 17.30 u einde: van de ontmoetingsdag.

19 u (omstreeks): aankomst met de bus aan het Centraal Station in Brussel.

Meer informatie en duiding

De slag om de mijnen

De Limburgse mijnen waren ooit één van de industriële slagaders van België met een fiere mijnwerkersklasse. Na de Tweede Wereldoorlog werden ze uitgeroepen tot ereburgers van het land. Maar vanaf het begin van de jaren zestig wilden het grootkapitaal en de Belgische staat de Belgische mijnen sluiten.

In 1966 sneuvelde de mijn van Zwartberg in Limburg na een bittere strijd, waarin twee mijnwerkers het leven lieten. De lonen en voordelen van de mijnwerkers werden teruggeschroefd. Dat leidde begin 1970 tot de Grote Mijnstaking, waarin 30.000 mijnwerkers zeven weken staakten voor 15 % loonsverhoging. Daarin werden ze ondermeer gesteund door tientallen studenten en scholieren die in de geest van Mei ’68 (‘Arbeiders-studenten één front’) afzakten naar de mijnsites. “Mijnwerkersmacht” – één van de twee stakerscomités – werd geboren uit de eenheid van mijnwerkers en linkse studenten: Kris Hertogen was de woordvoerder ervan.

Stakers te Waterschei

Uit deze samenwerking, die ook in andere streken tot stand kwam zal in oktober 1970 AMADA (Alle macht Aan De Arbeiders) ontstaan, de voorloper van de huidige Partij van de Arbeid van België (PVDA). Enkele studenten kozen voor een leven als mijnwerker om er aan bewustmaking te doen en de syndicale strijd te ondersteunen. Roger (Pippo) Saeys was één van hen. Hij werkte tot zijn pensioen in de mijn van Winterslag en was er een gerespecteerd arbeidersleider.

Midden de jaren tachtig zette de regering een nieuw offensief in om de oostelijke mijnen te sluiten. Daartegen voerden de vakbonden een langdurig gevecht, dat aangrijpend beschreven staat in het boek De Slag om de Mijnen van Luc Cieters (ABVV-hoofddelege in Beringen) en Jan Grauwels (ABVV-hoofddelegee in Waterschei). Hoogtepunt in die strijd was de staking in april-mei 1986. Daarover tonen we een documentaire.

De strijd voor het openhouden van de mijnen werd verloren maar de mijnwerkers hebben hun huid duur verkocht en een voorbeeld gesteld dat vandaag meer dan ooit actueel is.

En gedurende al die jaren konden de mijnwerkers en hun gezinnen rekenen op de steun van de PVDA en Geneeskunde voor het Volk (GVHV) in Genk.

Onder druk van de publieke opinie in Limburg werden de verlaten mijnsites niet met de grond gelijk gemaakt. De mijnsites van Beringen, Winterslag en Waterschei staan open voor het publiek. Zo blijft het leven en de strijd in en rond de mijnen levendig voor de huidige en toekomstige generaties.

Boekomslag De slag om de mijnen

Het boek De slag om de Mijnen (uitgeverij EPO) vind je digitaal via volgende link (inhoudstafel en tekst): http://www.npdoc.be/Grauwels-Cieters/

Programma

We bezoeken in de voormiddag (van 10 tot 12 u) de mijnsite van Beringen.

Na een onthaalfilm neemt de plaatselijke gids onze groep mee op een wandeling doorheen de indrukwekkende gebouwen. We verkennen de badzaal, lampenzaal, de bezettingszaal en de schachtbok die de mijnwerkers gebruikten om in de ondergrond af te dalen. Als afsluiter ontdekken we de ondergrondsimulatie.

Van Winterslag rijden we met de bus of met de wagen naar Winterslag, met een kleine stop aan de mijn van Waterschei, waar het hard werd gevochten voor het openhouden van de mijnen.
In de zaal AFI  in de multiculturele winkelstraat van Winterslag wacht ons een broodmaaltijd. We worden er verwelkomd door Kris Hertogen en Roger (Pippo) Saeys. Ook Harrie De Witte, voorzitter van GVHV te Genk en voorzitter van de PVDA-fractie in de Genkse gemeenteraad, zal aanwezig zijn.

Vanaf 13.30 u tonen we een powerpoint over de Grote Mijnstaking in 1970 en een videodocumentaire over de strijd voor het openhouden van de mijnen in 1986. Kris en Pippo vertellen ons het hele verhaal in geuren en kleuren.

Van 15 tot 17 u bezoeken we de gerenoveerde mijnsite van Winterslag (C-Mine). Met een plaatselijke gids nemen we deel aan een interactieve tocht van anderhalve kilometer die start in het prachtig gerestaureerde energiegebouw en door de authentieke ondergrondse gangen van de mijn van Winterslag voert. Het is een hulde aan het verleden van deze mijn en de andere Limburgse mijnen.

Na een koffiepauze beëindigen we deze ontmoetingsdag en keren we terug naar huis. De bus naar Brussel vertrekt omstreeks 17.30 u, aankomst omstreeks 19 u.

Practisch

Vooraf inschrijven en betalen is verplicht door middel van onderstaande bon. U bent pas definitief ingeschreven vanaf het moment dat wij uw betaling hebben ontvangen.
Rekening: IBAN BE 52 0011 6603 7909

Opgepast: de inschrijving wordt niet terugbetaald indien U niet deelneemt aan het bezoek, tenzij in geval van overmacht en op voorwaarde dat U ons vooraf verwittigt.

Contact: Frans De Maegd, verantwoordelijke wandelingen en bezoeken van IMAST wandelingen@marx.be.
Deze activiteit wordt georganiseerd door IMAST, Kazernestraat 68, B-1000 Brussel, tel. 32(0)2 504 01 44