Wandeling doorheen het historisch centrum van Brussel

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Wandeling doorheen het historisch centrum van Brussel

Promenade dans le centre historique de Bruxelles

Brussel, geschiedenis van het gewone volk
Met Rik Vermeersch

Zaterdag 7 mei (NL) – zondag 8 mei (FR)

Brussel beleefde tragische gebeurtenissen. De weken na 22 maart waren bijzonder hard voor haar bewoners. Vele bezoekers vluchtten weg. Maar de stad heeft haar schoonheid en aantrekkingskracht niet verloren. De vele miljoenen toeristen, die haar bezochten en haar, zonder enig twijfel, opnieuw zullen bezoeken, bewijzen het.

De meeste bezoekers volgen een klassiek parcours: de Grote Markt, Manneken Pis, de Sint Hubertusgalerij, de Nieuwstraat... De gidsen verwijzen dan meestal naar keizer Karel, de Belle Époque, koningen en koninginnen.

De geschiedenis van het gewone volk komt weinig aan bod. Toch zorgt die geschiedenis er voor dat we Brussel beter begrijpen en de monumenten bekijken.

Rik VermeerschDe wandeling die Rik Vermeersch voorstelt geeft ons een andere kijk op Brussel. We krijgen uitleg over het economische leven aan de kaaien van het oude Brussel. We maken kennis met stakende begijntjes. We volgen het pad van middeleeuwse ambachtslui. We zullen begrijpen waarom Manneken Pis staat waar hij staat. Waar Marx woonde, discussieerde en feestte. Waar de arbeidersbeweging zich voor het eerst organiseerde. We bezoeken belangrijke plaatsen van de Belgische revolutie, enz. 

We wandelen rustig doorheen het centrum van Brussel. De wandeling start om 10 uur aan de KVS en eindigt omstreeks 17 uur aan het Brouckèreplein.
‘s Middags eten we op het dak van het instrumentenmuseum, waar je een eenvoudige maaltijd bestellen (MIM http://www.mim.be/the-restaurant).
‘s Morgens houden we een koffiepauze, en in de namiddag drinken we een geuze.
Je begrijpt het: het wordt een interessante en leuke ontdekking van Brussel.

Onze gids, Rik Vermeersch is sinds 2011 directeur van ManiFiesta.
Daarvoor was hij vakbondssecretaris bij BBTK - ABVV in Vilvoorde.
Hij is en was altijd  gepassioneerd door de geschiedenis van de arbeidersbeweging.

Praktische info

  • Nederlands: zaterdag 7 mei om 10 u aan de KVS, Arduinkaai 7, 1000 Brussel (Metro IJzer of Rogier).

  • Frans: zondag 8 mei om10 u. op het zelfde adres. 

  • Deelname aan de onkosten (behalve maaltijd en drank): 3 euro.

  • Inschrijven met onderstaande bon en vooraf betalen is verplicht. Voor elke deelnemer moet een afzonderlijke bon worden ingestuurd. Het aantal deelnemers is beperkt tot 209. U bent pas definitief ingeschreven vanaf het moment dat we uw inschrijving hebben aanvaard en uw betaling hebben ontvangen.

Contact : Frans De Maegd, verantwoordelijke voor bezoeken en wandelingen van het Imast, wandelingen@marx.be.

Dit bezoek wordt ingelegd door het Imast, Haachtsesteenweg 53, 1210 Brussel. tel. +32 2 209 23 61

Bescherming van de persoonlijke levenssfeer

In toepassing van de wet van 8 december 1992 op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zijn de persoonlijke gegevens die ter beschikking van IMAST worden gesteld beschermd en worden ze uitsluitend gebruikt om uw bestelling of vraag af te handelen en, in voorkomend geval, om toegevoegd te worden aan onze lijst van abonnees op onze Nieuwsbrief. U kan uw persoonlijke gegevens op elk moment opvragen, doen aanpassen of schrappen.